Oddelki

Proizvajalci

Domači sladoledi

Objavljeno: 21-07-2016 14:58:11
Kategorije: Ideje in nasveti za peko

Priznam... Če bi me kakšen mesec nazaj vprašali po dobrem receptu za sladoled ne bi znala povedati ravno veliko...

En vikend sem malce eksperimentirala in ugotovila, da je priprava tako enostavna in recepti tako prilagodljivi, da je izdelava domačega sladoleda dejansko samo eno veliko poigravanje s sestavinami.

Moja prva izbira je bil bezgov sladoled za katerega sem recept našla na blogu 220 stopinj poševno.

Res je, ni se mi dalo preveč mešati sestavin med zmrzovanjem, zato sem maso enostavno vlila v silikonski model in počakala, da vidim, kaj se zgodi.

Rezultat je bil sočen, ampak malenkost leden sladoled z zelo osvežilnim okusom bezga.

Naslednji dan sem nabrala sveže borovnice in ker sem imela v hladilniku še nekaj svežega sira in odvečno precej zrelo banano, za katero nisem vedela kaj naj z njo, sem vse skupaj zmešala in ustvarila Borovničev cheescake sladoled.

Dodatna maščoba v sestavinah in kremna banana sta kljub temu, da zopet nisem bila pridna pri mešanju poskrbeli za boljšo kremuozonost sladoleda.

In potem sem se spomnila na sladoled, ki ga je ko sem bila mala, pripravljala moja mami.

Lahek svež z izrazitim okusom po borovnicah. Ko sem jo vprašala po receptu, je rekla, da je vedno uporabila samo stepeno smetano in borovnice. Samo 2 sestavini? Za tako dober sladoled?

In ja, seveda, ga je bilo potrebno preizkusiti (v hladilniku je ravno še bil mali zavojček smetane za stepanje, borovnice pa so vsaj pri nas vedno na zalogi).

In tako je nastal novi sladoled...

Vsak teden je dozorelo kakšno novo sadje, ki ga je bilo potrebno vključiti in stestirati in tako so nastajali novi in novi recepti, sama pa sem tudi čedalje bolj razumela, kaj je potrebno, da je sladoled res dober.

Če so ti bolj pri srcu kremuozni sladoledi, uporabi osnovo z več maščobe (kremni sir, stepena smetana, avokado). Kot osnovo lahko sicer uporabiš tudi navaden jogurt, ampak bo v tem primeru sladoled bolj voden. Super se obnese tudi kombinacija stepene smetane in stopljene čokolade. Kremuoznost in hkrati sladokobo zelo dobro naredi tudi banana.

Če imaš voljo in čas, sladoled čimvečkrat premešaj med hlajenjem, lahko pa si pomagaš tudi tako, da uporabiš že ohlajene ali zmrznjene sestavine.

Kot sladilo ti lahko služi katera od sestavin (kot so recimo banane), lahko pa uporabiš tudi sladkor ali kakšen nadomestek sladkorja.

Vse sestavine kombiniraj po želji, tako da bo ustrezalo tvojemu okusu.  Pri nas sta sedaj na voljo vedno kakšen bolj svež in voden sladoled in kakšen slajši in bolj kremuozen...

Sama običajno naredim manjšo porcijo enega okusa,običajno pa 2 hkrati, saj je priprava res tako izjemno hitra, da se mi zdi tako lažje.

In kakšen je postopek izdelave?

Sadje zmiksaj v smoothie (uporabiš lahko seveda eno sadje ali kombinacijo različnih) in zmešaj skupaj z osnovo (jogurt, kremni sir, smetana). Sama v primeru, da uporabim smetano le to dobro stepem, da je čimbolj gosta. Na koncu dodaj sadni smoothie in po želji sladkor ali kakšno sladilo.

Premešaj, vlij v modelčke in  postavi v skrinjo in počakaj nekaj ur, da se sladoled strdi.

Če imaš čas in voljo je fino sladoled čimvečkrat premešati, da vmešaš zrak in ustvariš lažjo teksturo.

In to je to... Otroško enostavno in super okusno...

Moje kombinacije okusov in recepte za hitre enostavne sladolede najdeš med recepti,

na tem linku pa te čakajo modelčki za sladoled in lučke.

Pa prijetno sladkanje,

Anja,MojMuffin.si 

Sorodni članki

Ti je članek zanimiv? Deli ga dalje!

Dodaj komentar

 (z http://)