Oddelki

Proizvajalci

Moja najljubša torta

Objavljeno: 27-09-2016 15:12:40
Kategorije: Recepti

Recept za tole torto je star verjetno več kot sem stara jaz. Je recept, ki mi ga je predala mami in prvi recept po katerem sem spekla svojo torto nekje v sredini osnovne šole. Je recept za prvo torto za mami, recept za tortico za dedkov rojstni dan in recept po katerem še vedno zelo rada posežem.

Pristen okus čokolade in višnje, ki je vedno moja najljubša kombinacija in okus, ki obudi toliko spominov. Najino druženje za mami, moje prve pekarske zagate, domača višnja za hišo, ki je skrbela, da je bilo vedno na razpolago dovolj višenj, rdeče roke po dolgotrajnem razkoščičevanju in potem tisti že dolgo časa znan okus, ki vse to obudi.  Ravno zaradi vseh teh spominov je to še vedno prva torta na katero se spomnim in si jo nemalokrat spečem sama sebi za rojstni dan.

Nikoli je posebej ne krasim, ampak samo dobro premažem s kremo in posujem z naribano čokolado in mogoče dodam kakšno višnjo. Moja klasična rustikalna torta ostaja takšna kot je bila in meni je všeč ta njen »domač nedodelan videz«.

 

 

Recept za torto je  eden izmed tistih klasičnih receptov, v katerih imaš sestavine zabeležene na 1 jajce in potem množiš števila glede na to, kako veliko torto želiš.

Sama običajno delam maso z 4 jajci, kadar pečem v običajnem okroglem pekaču ali maso z 6 jajci, kadar pečem večjo torto in uporabim večji kvadraten pekač.

 

BISKVIT: 

1 jajce

60 g sladkorja

60 g moke

2 žlici vode

1/4 pecilnega praška

1/2 žlice čokolade

Pečeš v predogreti pečici na 200 stopinjah približno 20 minut.

ČOKOLADNA KREMA 

5 dl mleka

1 čokoladni puding

3 žlice moke

1 dl mrzlega mleka

2 žlici sladkorja

100 g čokolade v prahu

dodatno: 

200 g margarine

5 žlic sladkorja

Puding zmešaš z moko, mrzlim mlekom, sladkorjem in čokolado v prahu. Ostalo mleko (5 dl) zavreš in mu nato dodaš puding z dodatki. Kuhaš naprej na manjšem ognju, dokler se ne zgosti. Med kuhanjem ves čas mešaš.

Pustiš da se masa hladi in vmes večkrat premešaš.

Ko je masa popolnoma hladna, vmešaš margarino in sladkor.

DODATNO

1 kozarec višnjevega kompota

nastrgana čokolada za dekoracijo

PRIPOMOČKI

pekač za peko manjše okrogle torte (4 jajca)

pekač za peko večje pravokotne torte (6 jajc)

Sama običajno skuham kremo in se potem lotim priprave biskvita.

Ko se krema ohladi, jo dokončam, potem pa torto sestavim.

Biskvit prerežem na pol, višnjev kompot odcedim. Z odcejeno tekočino od kompota navlažim biskvit, obložim z višnjami, premažem s kremo in prekrijem z drugo plastjo biskvita. 

Torto potem oblečem z preostankom kreme, posujem z nastrgano čokolado in kot dekoracijo dodam nekaj višenj.

Pred serviranjem je dobro da torta nekaj časa stoji (idealno je čez noč).

Ti je članek zanimiv? Deli ga dalje!

Dodaj komentar

 (z http://)